Studenten lossen rollatorprobleem op

Mensen die slecht ter been zijn maken gebruik van scootmobielen en rollators. Maar hoe neem je een rollator mee op de scootmobiel?

Een probleem dat eerstejaarsstudenten Technische Bedrijfskunde en Human Care Technology op moesten lossen.

Foto Studenten lossen rollatorprobleem op 1Het komt dan ook niet vaak voor dat op de eerste verdieping van het Avansgebouw in Tilburg studenten rondtoeren op scootmobielen. Een aantal van hen sleutelt nog aan hun zelfgemaakte protoypes van rvs, staal of ijzer. “Nog even alles nalopen.” De afgelopen maanden hebben verschillende groepjes gewerkt aan hun eigen prototype van een rollatorhouder voor op de scootmobiel. Dat heeft onder andere geresulteerd in grote ingewikkelde constructies die lijken op een sneeuwschuiver of een plantenbak. Vandaag worden ze gepresenteerd.

Van de vijftien ontwerpen hebben er uiteindelijk vier de ‘finale’ gehaald. Deze vier prototypes zijn gisteren beoordeeld door een jury bestaande uit Edward Joosten van Welzorg, een zorgstichting, Remco Slachter van Handicare, leverancier van scootmobielen en de heer Klerks. De laatste is een ervaringsdeskundige, deze man op leeftijd heeft namelijk een scootmobiel en rollator en is de persoon die het probleem onder de aandacht bracht bij docenten van de Academie voor Technologie en Management waar de opleidingen Technische Bedrijfskunde en Human Care Technology onder vallen.

Foto Studenten lossen rollatorprobleem op 2De vier finalisten presenteren elk hun prototype. Daarbij valt, naast het verschil in ontwerp, ook de verschillen in kostprijs op. De rollatorhouder van de ene groep kost ongeveer 84 euro, die van een ander 500 euro. Het verschil zit hem in materiaalkeuzes en berekende winstmarge.

Als ervaringsdeskundige mag Klerks alle rollatorhouders uitproberen. Bij het ene model heeft hij meer hulp nodig dan bij het andere. De andere juryleden bekijken het proces goed en stellen vragen over de materialen en de ophanging van de houders aan de scootmobielen. Een van de groepen heeft haar/zijn prototype al getest in een verzorgingstehuis en laat hiervan filmpjes zien. “Maar waarom hebben jullie niet voor klittenband gekozen om de rollator vast te maken”, vraagt Klerks. Een van de studenten antwoordt dat de gekozen gordel langer meegaat. “Maar dat maakt voor mij niet zoveel meer uit hoor”, zegt Klerks daarop.

Foto Studenten lossen rollatorprobleem op 3De jury is er na de presentaties al snel uit. Niet de ingenieuze rollatorhouder die werkt met hydrauliek of het prototype dat veelvuldig getest is door andere ouderen, maar het meest simpel uitziende type wint. Dit model is namelijk op alle verschillende scootmobielen te bevestigen, heeft maar één verstelstuk en de wijze van ophanging is voor minder validen het gemakkelijkst. Of het ontwerp ook in productie genomen zal worden, is nog maar de vraag. “Ik ben onder de indruk van de door jullie geleverde resultaten. Wij zijn al langer bezig met dit probleem en lopen tegen een aantal zaken aan. Zo wil je de kostprijs laag houden en een universele rollatorhouder ontwikkelen. Wat ik vandaag gehoord en gezien heb, zal ons in ieder geval verder op weg helpen”, zegt Remco Slachter van Handicare ter afsluiting van het project.

Bron: Punt, hogeschoolkrant Avans Hogeschool 30 januari 2008

5 thoughts on “Studenten lossen rollatorprobleem op”

 1. scarlett haasnoot

  Graag zou ik voor mijn moeder deze rollatorhouder,liefst snel, in productie genomen zien worden.
  Sinds haar scootmobiel is ze niet meer afhankelijk van derden om naar buiten te gaan. Echter ergens op visite gaan kan niet, omdat zij hoe dan ook een rollator nodig heeft om binnen te komen cq te lopen. Aan een arm van iemand is geen optie.
  Fijn dat er serieus aandacht aan dit probleem is besteed.

 2. Ik lees dit bericht en zie dat het van 2008 is. Is er nu, mei 2010, al een drager voor de rollator op een scootmobiel verkrijgbaar?
  Zo ja, heeft iemand voor mij een adres waar het te krijgen is?

 3. Bij Doove Healthy Living (geleverd via Doove Products) is al enige tijd een rollatorrek voor op de scootmobiel te verkijgen. Dit universele rollatorrek is te monteren op (bijna) alle type en modellen scootmobielen, dit door middel van een montagesets voor verschillende type scootmobielen.

 4. Rollatorhouders bestaan toch al een eeuwigheid? Dus ik begrijp het zogenaamde “nieuws” niet helemaal dat studenten het rollatorprobleem oplossen….
  Ikzelf heb in 2005 nog een innovatieprijs gewonnen voor het ontwerpen en maken van een elektrische rollatorhouder, dus een houder waarbij de gebruiker de rollator niet hoeft op te tillen om hem in de houder te hangen.
  Iets wat bij alle universele rollatorhouders nog steeds wel nodig is.

 5. Het is ook mogelijk om de rollatorhouder, evenals anders accessoires aan de scootmobiel eerst aan te vragen bij de gemeentelijke afdeling WMO want dan kan dit volledig vergoed worden afhankelijk van het plaatselijke beleid. De gemeente heeft vaak een exclusief contract met een leverancier en krijgt ook korting op de aanschafprijs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *