Met scootmobiel kom je bieb niet in

De nieuwe Openbare Bibliotheek is slecht toegankelijk voor mensen met lichamelijke beperkingen. Dit vindt de Stichting Gehandicapten Overleg Amsterdam.

”Kijk maar, het lukt gewoon niet,” zegt Anke Spijker, voorzitter van de SGOA. Met haar scootmobiel probeert ze een trap van vijf treden te overbruggen in het voorportaal van de bibliotheek. Het hefplateau dat daarbij moet helpen, blijkt te klein te zijn. Ook de sluiting – een schuifje – is lastig te bedienen vanuit het karretje. ”Verder dan dit kan ik het gebouw niet in,” verzucht ze.

Een rolstoelgebruiker die juist van boven naar beneden wil met het plateau, lukt dit ook niet zonder slag of stoot. Zijn begeleider roept de hulp in van een personeelslid, maar als ook dat niet voldoende is, moet er een tweede personeelslid bij worden gehaald.

Spijker: ”Dit soort liften wordt normaal gesproken alleen gebruikt op plaatsen die moeilijk aan te passen zijn, niet in splinternieuwe gebouwen.” Ze laakt het gebrek aan aandacht in de bouwplannen voor mensen met lichamelijke beperkingen. ”Het is niet overal goed geregeld, maar bij een nieuw en ontzettend belangrijk openbaar gebouw als dit moet dat vanaf dag één goed zijn. Bovendien had hier in plaats van een lift ook een hellingsvlak gemaakt kunnen worden.”

Medewerker Bart Weggeman van de SGOA: ”Er zijn wel adviezen van ons opgevolgd, maar lang niet alles is opgelost.” Hij noemt onder meer het ontbreken van trapleuningen, de ontoereikende hefplateaus en onnodige hoogteverschillen als ‘acute knelpunten’. Van dat laatste is de tijdschriftenafdeling volgens hem een voorbeeld. ”Het is onduidelijk hoe je daar moet komen. Je hebt twee verschillende liften nodig om een kleine verhoging op te komen.”

Een ander punt van kritiek is de bereikbaarheid van het gebouw zelf. Er stopt geen bus in de buurt en vanaf het Centraal Station is het een flink eind lopen. Om hier verandering in te brengen is ouderenvereniging Cosbo Amsterdam een handtekeningenactie begonnen.

Bibliotheekdirecteur Hans van Velzen belooft beterschap. ”Het is allemaal nog niet optimaal, maar we zijn er druk mee bezig. De trapleuningen komen binnen een paar weken en we zijn aan het bekijken of er ook grotere hefplateaus kunnen komen. Vergeet niet, we zitten hier pas een kwartaal.”

Van ernstige tekortkomingen is volgens hem geen sprake. ”We luisteren wel degelijk naar de klachten van bezoekers en aan gehandicapten is ook gedacht. In de theaterzaal kunnen stoelen worden weggenomen om plaats te maken voor rolstoelen. En bij de ingang staan rollators en rolstoelen klaar voor gebruik. Zo nodig zetten we er daar meer van neer.”

”Onzin,” noemt Spijker dat laatste. ”Lang niet iedereen die slecht ter been is, is ook in staat over te stappen op een rolstoel of rollator. Niemand die een scootmobiel heeft in elk geval. Bovendien lost dat het probleem van de lift niet op.”

Ze hoopt dat snel maatregelen zullen worden getroffen om de bereikbaarheid te verbeteren. ”Ik wil ook naar binnen. Al is het maar om te kunnen genieten van het uitzicht dat je helemaal boven hebt.”

Bron: Het Parool 6 oktober 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *