Korte update scootmobielnieuws eind oktober 2009

Zo met het einde van de maand november nog een nieuwe selectie van interessante nieuwsberichten en artikelen over scootmobielen.

– In een zorgcentrum aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam heeft zondagavond korte tijd brand gewoed. Een scootmobiel waar rook vanaf kwam was de vermoedelijke oorzaak van het alarm.

Proef met 'scootpool' Culemborg– Ouderen en hulpbehoevenden in Culemborg gaan in de nabije toekomst wellicht scootmobiels met elkaar delen. Bij de Ghandiflat in Culemborg-oost heeft de gemeente een eerste overdekte parkeer- en oplaadplek gerealiseerd voor een ‘scootpool’.

– Een oudere man uit Almere heeft donderdagmiddag lange tijd vastgezeten met zijn scootmobiel in een sloot.

– Scootmobielclub Veenendaal verzorgt donderdag 15 oktober de laatste toertocht van dit seizoen, de ‘Slenderstudio Kien – Toertocht’.

– Enschedeërs met een scootmobiel zijn over het algemeen zeer tevreden met hun hulpmiddel. Dat blijkt uit een enquête van de gemeente onder 400 gebruikers.

Scootmobiel populair in gebruik– Ruim tien procent van de Enschedeërs die in een scootmobiel rijden, heeft wel eens een aanrijding gehad. Dat blijkt uit een telefonische enquête van het onderzoeksbureau I & O Research onder vierhonderd gebruikers van een scootmobiel.

– Veilig Verkeer Nederland afdeling Hattem houdt samen met de gemeente Hattem en de ouderenbonden een gratis Rijvaardigheidstraining scootmobiel op donderdag 22 oktober van 13:30 tot 16:30 uur.
Op het programma staan een instructie met ‘tips en trucs’, oefenen met achteruit inparkeren, het betere bochtenwerk en een busje voor speciaal vervoer binnenrijden.

– Op de fiets naar de supermarkt, met de auto naar familie of per scootmobiel even naar de markt: het wordt niet gemakkelijker naarmate u ouder wordt.
Daarom organiseert het Verkeer- en Vervoersberaad Drenthe samen met de gemeente Emmen de ‘Ga wijs op weg’-beurs. Op 29 oktober 2009 van 13:30 – 16:30 uur is iedereen welkom in de Grote kerk in het centrum van Emmen. Deze beurs is gericht op deelname aan het verkeer op oudere leeftijd.

– Vandaag, 19 oktober, geven de gemeente Eemnes en Veilig Verkeer Nederland in samenwerking met S.W.O-BEL een cursus voor beginnende en ervaren scootmobielers.

– Het aantal scootmobielen in ons land blijft voorlopig nog flink toenemen. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat verwacht dat er in ons land de komende jaren steeds gemiddeld 20.000 stuks bij zullen komen.
Dat ook het imago van de scootmobiel steeds beter wordt, blijkt uit de grote interesse voor scootmobiel accessoires. De website www.scootmobielextra.nl meldt een sterke stijging in de vraag naar extra’s als beschermhoezen of speciale regenkleding.

– Bijna twintig mensen op leeftijd, of met een handicap hebben dinsdag 20 oktober meegedaan aan de training ‘scootmobiel in het verkeer’. Deze verkeerstraining werd medemogelijk door Veilig Verkeer Nederland in samenwerking met de Gemeente Oost Gelre en gehouden op de parkeerplaats bij sportpark Den Elshof.

'Rondscheuren' in het Godebaldpark– Op weg van woon- en zorgcentrum Humanitas naar het nieuwe scootmobiel-oefenterrein aan de overkant valt op dat één scootmobiel telkens brutaal de leiding neemt.
Samen met mevrouw Pladdet (86) en de heer Smalbrugge (68) vormt meneer Sprokholt (88) het Stentor-testteam. Dat neemt de nieuwe oefenbaan -nog voor de officiële opening in november – eens goed onder de loep.

– De heer Kortekaas heeft vorige week dinsdag, 13 oktober, alle geluk van de wereld gehad toen hij met zijn scootmobiel in het water langs de Delftsestraatweg belandde.
Toevallige voorbijgangers aarzelden geen moment en ‘visten’ hem en zijn voertuig op het droge. De negen redders ontvingen vrijdag dank en waardering van de politie, burgemeester en het slachtoffer.

– Geen enkele scootmobiel blijft ongebruikt in het schuurtje staan bij inwoners van Zeewolde. Dat blijkt uit een enquête onder de 110 bezitters van zo’n voertuig.

Uitrit lift parkeergarage is nauw– De lift in de parkeergarage Het Schip in Raalte heeft op de begane grond een enge uitrit voor scootmobielgebruikers. Ze moeten behendig de lift uitsturen, anders hebben ze het risico dat ze de wenteltrap afrijden.

– In zorgcentrum Het Averbergen in Olst wordt zaterdag 7 november de Blijf Mobiel Beurs gehouden. Een beurs voor alle 60+’ers uit de gemeenten Deventer, Raalte en Olst-Wijhe. Tijdens de beurs zijn er tal van stands waar belangstellenden informatie en tips kunnen krijgen over mobiliteit.

Oude man lange tijd met scootmobiel in sloot– Veel senioren weten in de luwte van de ochtend de weg naar sporthal De Reeve te vinden voor de Blijf Mobiel Beurs. Een aantal bezoekers begeeft zich naar de rollatorstand, waar een nieuwe variant wordt gepresteerd. “Deze rollator is van aluminium, waardoor hij veel makkelijker mee te nemen is. Je kunt hem bij wijze van spreken zo oppakken.

Samen in de scootmobiel– Het voertuig kan zélfs de Posbank op. Directeur Gijs van Schaik van het bedrijf dat de dubbele scootmobielen leverde, weet het zeker. Maandagmiddag was Van Schaik in vakantiehotel De Valkenberg in Rheden om tien van dergelijke scootmobielen over te dragen aan de afdeling Rheden/Rozendaal van het Rode Kruis. Die organisatie had ze besteld om tien zorginstellingen in de gemeente Rheden blij mee te maken.

– Twee Maastrichtenaren worden ervan verdacht voor ongeveer 400 euro aan parfum te hebben gestolen bij een winkel aan Achter het Vleeshuis in Maastricht. Getuigen gaven aan dat de ene man op een scootmobiel zat en de andere man de parfum uit de rekken haalde waarna hij dit onder de ‘motorkap’ van de scootmobiel verstopte. De verdachten, 38 en 35 jaar oud, zijn aangehouden.

Made blijkt lastig voor scootmobielers– De gemeente Drimmelen gaat de komende jaren situaties die onveilig zijn voor gehandicapten, verbeteren.

– Een nieuwe Nederlandse uitvinding kan voorkomen dat jaarlijks honderden ouderen en gehandicapten een ongeluk krijgen met hun scootmobiel en in het ziekenhuis belanden. Het ESA-systeem grijpt in als de scootmobiel dreigt om te vallen of uit de bocht dreigt te vliegen. Het slimme systeem brengt dan op het juiste moment de snelheid omlaag.

Scootmobiel 'elandproef' dankzij Nijmegenaar– Dankzij een Nijmeegse vinding hoeven scootmobielrijders niet langer bang te zijn dat ze omkieperen. De Electronic Stability Assistant, de ESA grijpt in als het voertuig dreigt om te vallen of uit de bocht dreigt te vliegen. Het apparaat zit in een klein kastje en meet de stand van het vervoermiddel ten opzichte van de ondergrond.

– Sinds 2004 belanden jaarlijks gemiddeld 1200 mensen in het ziekenhuis als gevolg van een ongeval met een scootmobiel. In de meeste gevallen gaat het om ongevallen waarbij alleen de bestuurder van de scootmobiel betrokken was. Zes slachtoffers kwamen in deze periode om als gevolg van een dergelijk ongeval. Dat heeft de stichting Consument en Veiligheid vrijdag gemeld.

Scootmobiel raakt in sloot bij Eelde– Een bestuurder van een scootmobiel was vrijdag de dertiende omstreeks 17:27 uur even het spoor bijster en reed van de parkeerplaats op het Kampje pardoes de er naast gelegen diepe sloot in.

– Gemeente Emmen biedt ondersteuning aan mensen met lichamelijke beperkingen. Deze ondersteuning verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben een scootmobiel of rolstoel nodig om zich te kunnen verplaatsen. Anderen hebben hulp nodig om het huishouden te runnen. Om te weten of de wijze van ondersteunen tegemoet komt aan de wensen van de cliënten, start de gemeente Emmen eind november met een klanttevredenheidsondezoek.

– De afdeling Hoorn van veilig verkeer organisatie VVN zoekt vrijwilligers. Specifiek voor projecten Dode Hoek en de Scootmobiel Oefentuin.

– In Overijssel moeten meer toeristische routes komen voor mensen met een scootmobiel. Dat willen CDA en PvdA.

Geld scootmobiel niet terug– Inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek die in 2007 en 2008 vijfhonderd euro hebben meebetaald voor een scootmobiel, krijgen hun geld niet terug, ofschoon de rechter in Zutphen inning van zo’n bijdrage als onrechtmatig heeft beoordeeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *