Korte update scootmobielnieuws eind november 2008

Zo met het einde van de maand november nog een nieuwe selectie van interessante nieuwsberichten en artikelen over scootmobielen.

– Twee vrij-reizenkaartjes als goedmakertje voor een waardeloos verlopen metroreis van 3,5 uur. Dat kreeg Willem van der Wulp uit Hoogvliet aangeboden omdat hij met zijn vierwielige scootmobiel geen perron kon verlaten. Toegegeven, het was lang geleden dat Van der Wulp met de metro had gereisd.

– Gehandicaptenorganisatie Solgu heeft getwijfeld of ze een prijs zou uitreiken: geen van de loketten in de stad Utrecht was toegankelijk genoeg voor de Toegankelijkheidsprijs 2008.

– De gemeente Sint Anthonis start volgend jaar met een proef van een meerdaagse cursus voor scootmobielrijders. Daaruit moet blijken of in de toekomst iedereen die een scootmobiel aanschaft, eerst op rijles moet.

– Een 46-jarige invalide man beleefde vanmorgen angstige momenten. Hij reed met zijn scootmobiel in de sloot aan de Heemraadsingel in Rotterdam.

– Gemeenten moeten bij het toewijzen van een scootmobiel verplicht een rijvaardigheidscursus aanbieden. Dat bepleit de Algemene Bond voor Ouderen (ANBO).

– De PvdA wil duidelijker regels voor het snel stijgende aantal scootmobielen. Er rijden er daarvan in Nederland al 150.000 rond. Er komen er jaarlijks 35.000 bij. Tweede Kamerlid Lia Roefs bevestigde woensdag dat zij duidelijker regels wil om een einde te maken aan gevaarlijke situaties.

– Gebruikers van een scootmobiel of rollator komen in het centrum van Heino diverse ‘knellende situaties’ tegen. Dat concludeert de fractie van Gemeentebelangen naar aanleiding van diverse klachten en daaropvolgend eigen onderzoek door Carla Hoge.

– Onervaren scootmobielers hoeven niet langer meer te wanhopen of het allemaal wel goed gaat. Sinds kort kunnen zij terecht bij een particuliere rijschool.

– Bornenaren die voor hun vervoer door het winkelgebied in het centrum zijn aangewezen op een rolstoel of scootmobiel, hebben last van uitstallingen van de ondernemers. De billboards, kledingrekken en andere objecten belemmeren hen de vrije doorgang.

– Wie een scootmobiel aanvraagt bij de gemeente volgt eerst verplicht een theorie- en rijvaardigheidsexamen. De mensen krijgen uitleg over de technische aspecten van de scootmobiel, krijgen verkeerslessen en volgen rijlessen. Tenslotte volgt er een examen. Wie slaagt krijgt een certificaat en mag met de scootmobiel rijden.
Deze aanpak in Spijkenisse, die al in 2004 is ingevoerd, is een groot succes. Jaarlijks doen ongeveer 150 mensen mee. Wethouder Hanneke Hamerslag reikt op donderdag 27 november het 750ste scootmobieldiploma uit.

– De gemeente Aalsmeer biedt ondersteuning aan mensen met lichamelijke beperkingen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Om te weten wat de mensen van de ondersteuning vinden voert de gemeente een onderzoek uit.

– De gemeente Almere moet zo snel mogelijk over de brug komen met de terugbetaling van de zogenoemde ‘besparingsbijdrage’, dat zegt Patricia Singels van de Flevolandse afdeling van de Ango. De besparingsbijdrage werd in rekening gebracht omdat mensen met een scootmobiel dit geld anders kwijt zouden zijn geweest voor de aanschaf van een fiets en dit geld nu dus als het ware ‘besparen’. Het ging om 450 euro.

– Op vrijdagmiddag 28 november ontving de brandweer een melding van een liftopsluiting op de Nieuwstraat te Spijkenisse. Ter plaatse gekomen bleek een man met een scootmobiel al enige tijd vast te zitten in de lift. De brandweer heeft geprobeerd om met een speciale lift sleutel de deur van de lift te openen maar dit lukte niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *