Korte update scootmobielnieuws begin maart 2010

Zo met de start van de maand maart nog een nieuwe selectie van interessante nieuwsberichten en artikelen over scootmobielen.

– Het bedrijf Vijfde Wiel heeft in advertenties eigenaars van scootmobielen en mensen die er een zoeken ten onrechte de stuipen op het lijf gejaagd met advertenties in dagbladen.
Volgens de Reclame Code Commissie heeft het bedrijf het publiek misleid door de eigen scootmobiel met vijf wielen aan te prijzen door te wijzen op het aantal ongevallen met voertuigen met drie of vier wielen.

– De scootmobiel van een 82-jarige inwoner van Appelscha is dit weekend door vandalen onder handen genomen.

– Vrijdagmiddag even na 14:00 uur is er op de Nieuwe Haven in Schiedam een oudere man met zijn scootmobiel van de kade gereden.

– Een betrapte winkeldief heeft zaterdag in Enschede geprobeerd weg te scheuren in zijn scootmobiel. Hij kwam volgens de politie niet ver.

– De gemeente Schouwen-Duiveland heeft een inwoonster van de gemeente onvoldoende gecompenseerd toen de vrouw haar scootmobiel moest inleveren omdat ze niet langer veilig kon rijden. Dat oordeelt de rechtbank.

– De gemeente Hoogezand-Sappemeer gaat in februari een klanttevredenheidsonderzoek houden onder cliënten Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Ook de Gemeente Enkhuizen, Gemeente Tiel, Gemeente Almere, Gemeeente Hellevoetsluis en de Gemeente Hardenberg willen hier onderzoek naar gaan doen.

– De gemeente Asten vindt het belangrijk dat bestuurders van scootmobielen zich op een veilige manier in het verkeer bewegen. Daarom ontvangt vanaf nu elke nieuwe scootmobiel eigenaar in de gemeente Asten het boek `Rijwijzer met uw scootmobiel’.
Wethouder Martens overhandigde op woensdag 10 februari het eerste gratis exemplaar aan zuster Ewalda, die afgelopen maandag haar scootmobiel geleverd kreeg. Zuster Ewalda woont bij de missiezusters Franciscanessen van de heilige Antonius en beheert daar de bibliotheek. De wethouder besloot daarom twee exemplaren te overhandigen zodat er ook een rijwijzer in de bibliotheek geplaatst kan worden.

– Ouderenbond ANBO, VCP (Versterking Cliënten Positie) en het Plaatselijk Overleg Gehandicapten POG organiseren op woensdag 17 februari een bijeenkomst voor gebruikers van gehandicaptenvoertuigen.

– De instructies en eventuele cursus die een beginnend scootmobielgebruiker krijgt zijn weliswaar niet verplicht maar ook niet geheel vrijblijvend. Dat antwoordt het college van B&W op vragen van de Schouwen-Duivelandse CDA-fractie.

– De gemeente Tilburg scoort bovengemiddeld op het vlak van zorg en welzijn. Dat blijkt uit het jaarlijkse vergelijkend onderzoek van SGBO over 2008. Deelnemende gemeenten zijn met elkaar vergeleken en hebben een beoordeling gekregen voor de manier waarop ze de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) uitvoeren.

– In 2009 zijn in de gemeenten Maassluis, Schiedam en Vlaardingen meer woonvoorzieningen, meer scootmobielen en meer rolstoelen verstrekt dan in veel andere gemeenten. De kosten die hiervoor zijn gemaakt, zijn gemiddeld lager.
Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek naar individuele Wmo-voorzieningen waaraan 124 gemeenten hebben deelgenomen. Een ander opvallend resultaat is dat meer inwoners dan in de andere onderzochte gemeenten gebruik maken van hulp bij het huishouden; ook het aantal uren geleverde hulp ligt boven het gemiddelde. Zowel de kosten voor hulp bij het huishouden als de kosten die per cliënt worden gemaakt voor de Regiotaxi, zijn lager dan gemiddeld.

– Een inwoner van Veldhoven die gebruik maakt van voorzieningen op grond van de Wet Maatschappelijke Opvang (WMO) moet meer eigen bijdragen betalen dan inwoners van omliggende gemeenten. Dat stelt Bernadette Broere.

– “Ik voel me erg bevoorrecht. Ik gebruik nauwelijks medicijnen en ik kan praktisch alles nog zelf doen. Zelfs mijn boodschappen. Op de scootmobiel. Daar ben ik dankbaar voor.”
Alberta Francisca den Haan – ‘mijn roepnaam is Bep’ – viert op 23 februari haar 100e verjaardag.

– De ruim drieduizend scootmobiels in Enschede gaan voortaan jaarlijks op controle. Zo krijgt de gemeente, die ze in bruikleen geeft, hoe met de scootmobiels wordt omgegaan. Daarnaast wordt duidelijk hoeveel mensen de scootmobiel niet of nauwelijks gebruiken. Dat is mooi om te weten.

– Mensen die een scootmobiel of een elektrische rolstoel aanvragen bij de gemeente moeten eerst een rijvaardigheidstest doen.
Dat stellen VVN Schouwen-Duiveland, het platform voor mensen met een beperking en vereniging d’ Antilopen voor in een brief aan de CDA-fractie.

– Met teveel alcohol op een scootmobiel besturen is net zo goed strafbaar als dronken een reguliere auto besturen.
Daarom hoefde de 52-jarige T. B. uit Dordrecht niet raar op te kijken dat zij afgelopen maandag voor moest komen bij de rechtbank in Dordrecht, omdat ze twee keer met vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol haar scootmobiel bestuurde.

– Vogelaar Robert Lotman (54) maakt eind mei een bijzondere reis. De Zaandijker, die door artrose beperkt is in zijn mobiliteit, trekt met zijn scootmobiel drie weken langs het IJsselmeer om vogels te registreren.

– Op woensdag 24 februari vond op de Soestdijkseweg-Noord een aanrijding plaats tussen een vrachtwagen en een scootmobiel. De 50-jarige bestuurster van de scootmobiel raakte hierbij gewond.

– Op de oefenbaan voor scootmobielen in Deventer is donderdag het startschot hiervoor gegeven voor een onderzoek naar belemmeringen in het gebruik van de scootmobiel.

– Heemskerk legt drie oplaadpunten voor elektrische fietsen en scootmobielen aan. Het eerste oplaadpunt is te vinden bij cafetaria/lunchroom de Patatoloog aan de Rijksstraatweg 122a. Het is vrij toegankelijk tijdens de openingstijden van de Patatoloog. Ook voor de stroom hoeft niets te worden betaald: deze neemt de Patatoloog voor haar rekening. Wethouder Leo van der Kolk opent op dinsdag 2 maart samen met Paul Brand (eigenaar van de Patatoloog) op feestelijke wijze het eerste oplaadpunt.

– Hans Vos probeert met zijn scootmobiel de lift uit van de Q-life, een camper die geheel ontworpen is voor gebruik door minder mobiele mensen.

– Veel ondernemers in het Land van Cuijk zijn bereid een oplaadpunt in te richten waar accu’s van elektrische fietsen en scootmobielen kunnen worden opgeladen.

– Ook dit voorjaar vindt in Holten de cursus ‘Rijden met een scootmobiel’ plaats. Scootmobielbezitters leren in twee middagen beter om te gaan met hun scootmobiel en krijgen een veiliger gevoel op de weg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *