Korte update scootmobielnieuws begin januari 2010

Zo met de start van de maand januari nog een nieuwe selectie van interessante nieuwsberichten en artikelen over scootmobielen.

– Op vrijdag 27 november openden wethouder Margriet de Jager en voormalig wethouder Jos Fleskes de eerste openbare scootmobieloefenbaan van Overijssel. Scootmobielrijders kunnen er oefenen, zodat zij veilig en vol vertrouwen met situaties in het verkeer kunnen omgaan.

– Inwoners van de gemeente Gilze en Rijen die een rollator of rolstoel hebben staan maar deze niet gebruiken, moeten het hulpmiddel inleveren.

– Bejaarde inwoners van een seniorencomplex in het Friese dorpje Balk kunnen al dagenlang geen frisse neus meer halen. Sinds vrijdagmiddag is de enige lift in het complex onbruikbaar. Veel van de vijftig bewoners hebben een rollator of een scootmobiel en kunnen daardoor geen gebruik maken van de trap. Noodgedwongen moeten ze nu binnenblijven.

– Demente bewoners van verpleeghuis Houtwijk in Den Haag hebben dinsdag bezoek gehad van een 87-jarige hulp-Sinterklaas in een scootmobiel.

– Met rode, betraande ogen zag 82-jarige Leo van Tilborg gistermiddag hoe zijn drie redders Jeppe Kerkhof (12), Wouter Vulders (12), en Erwin van Doorne (31) uit handen van burgemeester Ina Adema een onderscheiding kregen.
Op 27 mei zagen de twee jongens de scootmobiel van Van Tilborg in de Aa liggen.

– De fractie van het CDA in Oude IJsselstreek wil dat de gemeente foutief geïnde eigen bijdrages van 500 euro voor scootmobielen terugbetaalt aan de gebruikers.

– Als alternatief voor een dure woonaanpassing introduceert het Purmerendse Storagebuilders de Scootmobielbox, een op maat gemaakte voorziening voor het veilig en droog stallen van elke scootmobiel.

– De vermiste vrouw uit Waterwijk is vrijdag met haar scootmobiel levend terug gevonden in een greppel bij de wijk Noorderplassen. De 58-jarige Almeerse verdween woensdag rond 12:00 uur in verwarde en depressieve toestand en heeft waarschijnlijk twee dagen lang in de greppel naast de brug tussen Kruidenwijk en Noorderplassen een verbeten strijd tegen de dood gevoerd.

– Bij de lift in de parkeergarage Het Schip in Raalte komt op korte termijn een bord dat aangeeft dat scootmobielgebruikers beter achterwaarts de lift in kunnen rijden.

– Een ritje met de scootmobiel door Elst is de voorzitter van Wijkplatform Noord niet zo goed bevallen. Willy Peters stuitte op te smalle trottoirs en obstakels als losliggende tegels, overhangende struiken, verkeersborden, vuilcontainers en kuilen. Ook ontdekte hij dat het vaak ontbreekt aan op- en afritten.

– Gemeenten moeten op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voorzieningen zoals rolstoelen en scootmobielen aanbieden aan mensen met een lichamelijke beperking.
Onlangs heeft er een nieuwe aanbesteding plaatsgevonden. De Leidse regiogemeenten sluiten per 1 januari 2010 met de volgende drie leveranciers overeenkomsten af voor bruikleen van hulpmiddelen: Harting-Bank, Vegro en Welzorg.

– Ze zegt amper haar deur nog uit te komen. “Ik ben werkelijk doodsbang in dat ding”, zegt Lucie Esselman-Frijters (72) uit Doetinchem over de scootmobiel waarop ze voor haar vervoer is aangewezen. Ze ‘bidt en smeekt’ al jarenlang vergeefs om een kleiner exemplaar.

– Inwoners van Oude IJsselstreek die de gemeente in 2007 of 2008 vijfhonderd euro hebben betaald voor het lenen van een scootmobiel, krijgen dit geld terug.

– Een 35-jarige Belg reed donderdagavond rond kwart voor zeven slingerend over de Rechtstraat in Maastricht terwijl hij bierblikjes uit zijn scootmobiel gooide. Een getuige belde hiervoor de politie die de man uiteindelijk op het Hoogbrugplein kon aanhouden.

– Een 84-jarige vrouw is vrijdagmiddag overleden nadat zij door nog onbekende oorzaak met haar scootmobiel een sloot aan de Blois van Treslongsstraat inreed. ‘Hierbij kwam ze onder haar voertuig terecht‘. meldt de politie vrijdag.

– Scootmobiels zullen volgend jaar in de meeste Achterhoekse gemeenten niet meer gratis in bruikleen worden gegeven. In navolging van Montferland, Winterswijk en sinds kort Oude IJsselstreek, overwegen ook Berkelland, Aalten en Oost Gelre om in 2010 aan inwoners een eigen bijdrage te vragen voor het in bruikleen nemen van een scootmobiel.

– Een invalide man in Maarssenbroek bedacht zich donderdag geen moment toen hij twee honden door het ijs zag zakken.
De man, die ook nog eens hartpatiënt is, kroop uit zijn scootmobiel en redde de honden uit het ijskoude water van de verdrinkingsdood, meldt RTV Utrecht.

– En weer heeft het Gehandicapten Platform de Kernen drie obstakelboeken af. Vorig jaar presenteerde het platform de obstakels in Zevenbergen, nu hebben vrijwilligers routes gelopen in de dorpen Langeweg, Standdaarbuiten en Noordhoek om te kijken of minder validen zich wel vrijelijk kunnen bewegen in de dorpen.

– Hij is pas twee maanden in Nederland en kan nu al bogen op een heldenstatus. De 15-jarige Balazs Rauf bedacht zich samen met zijn één jaar jongere broer Gyorgy geen moment toen ze zondagmiddag hulpgeroep hoorden in het Laningpark in Oud-Beijerland.
Een 87-jarige man uit Oud-Beijerland bleek met zijn scootmobiel in het water terecht te zijn gekomen. De broers sprongen direct in het ijskoude water en wisten de man op het droge te krijgen.

SamenLoop voor Hoop zal ook in 2010 weer in Almere worden georganiseerd. Op zaterdag 29 en zondag 30 mei zal op het terrein van de Creative Campus aan de Bolderweg een sportieve 24-uurs estafette worden gehouden. Het parcours is zowel wandelend, hardlopend of per scootmobiel af te leggen.

– De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) staat in Dongen bijzonder goed op de rit. In een vergelijkend onderzoek met andere gemeenten komt Dongen zeer positief uit de bus.

– Op een scootmobiel moet in vijf jaar worden afgeschreven. Het jaarlijkse bedrag van de afschrijving is aftrekbaar als buitengewone uitgaven wegens invaliditeit. Dat oordeelt de rechter in Leeuwarden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *