HEMA meest toegankelijk

De toegankelijkheid voor mindervaliden van winkels, gebouwen en openbare ruimte is onderzocht. Daaruit bleek dat HEMA de meest toegankelijke winkel is.

Ook scootmobielers willen overal kunnen komen. Maar niet alle winkels en gebouwen zijn voor mindervaliden goed toegankelijk. Ook de openbare ruimte bestaat uit hindernissen: stoepranden zijn te hoog, de lantaarnpaal staat midden op het smalle trottoir, de winkeliers hebben hun reclameborden in de loop gezet. En staat dat bord er niet, dan wel een slordig geparkeerde fiets. Weten die fietsers niet dat de fietsenstalling bij de Hema overdag gratis is?
De Stichting Werkgroep Toegankelijkheid, de Samenwerkende Ouderenbonden Smallingerland onderzochten de toegankelijkheid van winkels, gebouwen en openbare ruimte. De uitkomst staat in een rapport, dat 16 oktober aan wethouder Nieske Ketelaar is aangeboden. In de meest toegankelijke winkel van Smallingerland, de HEMA, volgens dat onderzoek.

De Werkgroep en de Ouderenbonden willen de problemen van scootmobielers onder de aandacht brengen. Niet alleen de toegankelijkheid van winkels en straten is belangrijk. Ook het gebruik van een scootmobiel is niet altijd eenvoudig. Dat bleek dit voorjaar. Honderd scootmobielers hebben toen de scootmobieltraining gevolgd die werd aangeboden door de Stichting Bevordering Verkeerseducatie, de MOS (Maatschappelijke Onderneming Smallingerland) en de gemeente.
Die training is vooral van belang voor mensen die voor het eerst in een scootmobiel rijden (en er zonder zo’n training eigenlijk geen gebruik van durven maken). Er zijn nog meer van zulke trainingen nodig.

Bron: Gemeente Smallingerland 18 oktober 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *