Gehandicapte (66) voor rechter om pak spinazie

De gehandicapte Jan Zalm (66) moet voor de rechter verschijnen voor de diefstal van een pak diepvriesspinazie en snijworst bij een supermarkt in Axel.

De man houdt vol dat hij vergeten was af te rekenen. Meneer Zalm is vanwege een hartstilstand enkele jaren geleden vergeetachtig geworden. De supermarkt haalde de politie erbij toen hij met zijn scootmobiel probeerde weg te rijden met de onbetaalde artikelen. De producten hadden een waarde van twee euro.

Zijn echtgenote, Pieternella Zalm, is er beduusd van: “Hij is nog nooit in aanraking met justitie geweest. Hij is toch geen winkeldief? Hij heeft hersenletsel en vergat dat hij die twee producten op zijn scootmobiel had liggen.”

Het echtpaar deed vorig jaar boodschappen bij Albert Heijn in Axel toen het misging. “Mijn man bedacht, tijdens het winkelen, dat hij bij de pinautomaat zijn saldo moest checken. Zonder zich te realiseren dat hij boodschappen op zijn karretje had, reed hij naar buiten. Toen hij weer naar binnen ging, werd er ineens ‘houd de dief’ geroepen.”

Zalm begrijpt nog steeds niet waarom de politie werd ingeschakeld. “Mijn man kwam naar binnen, had de spulletjes op zijn scootmobiel liggen en het was nog geen twee euro waard. Ik wilde betalen, legde uit dat het een foutje was, maar er werd niet geluisterd.”

De supermarktmanager spreekt van ‘een vervelende zaak’, maar wil verder niet reageren.

De gehandicapte Jan Zalm uit het Zeeuwse Zuiddorpe, die per ongeluk voorbij de kassa reed met diepvriesspinazie en snijworst op zijn scootmobiel, is vrijgesproken.

Zowel de officier van justitie als de Middelburgse politierechter twijfelde gisteren of de 66-jarige opzettelijk de twee boodschappen niet had afgerekend. In De Telegraaf vertelde zijn vrouw deze week dat hij de twee producten, met een waarde van nog geen twee euro, op zijn scootmobiel simpelweg was vergeten toen hij even buiten zijn banksaldo ging checken. Op het moment dat de vergeetachtige man de supermarkt weer inreed, werd hij in de kraag gevat. Omdat Zalm weigerde een aangeboden schikking van 200 euro te betalen, moest hij voor de politierechter verschijnen. “Het ging niet om het bedrag, maar om de bestrijding van winkeldiefstal”, benadrukte een woordvoerster van het openbaar ministerie gisteren. “De supermarkt heeft goed gehandeld door aangifte te doen. Op de zitting hebben we een goed beeld gekregen van de omstandigheden van meneer. Dat stond allemaal helaas niet in het politiedossier. Het is jammer dat het zo ver is gekomen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *