ESA voorkomt ongelukken met scootmobiel

Een nieuwe Nederlandse uitvinding kan voorkomen dat jaarlijks honderden ouderen en gehandicapten een ongeluk krijgen met hun scootmobiel en in het ziekenhuis belanden.

Het ESA-systeem grijpt in als de scootmobiel dreigt om te vallen of uit de bocht dreigt te vliegen. Het slimme systeem brengt dan op het juiste moment de snelheid omlaag.

ESA staat voor Electronic Stability Assistant en is de afgelopen jaren ontwikkeld en getest door het bedrijf Nutraco. Het is een klein kastje dat in vrijwel alle scootmobielmodellen met drie en vier wielen past en door de fabrikant ingebouwd kan worden. Het systeem meet via sensoren voortdurend de stand van de scooter ten opzichte van de ondergrond en de G-krachten. Die laatste nemen bijvoorbeeld toe als de scooter in een bocht om dreigt te vallen of de bestuurder de controle over het stuur kwijtraakt. Als de grenswaarden worden overschreden grijpt ESA in en remt de snelheid af.

Wereldwijd rijden er4 inmiddels 3 miljoen scootmobielen en vanwege de vergrijzing komen er daar de komende tien jaar 7 miljoen bij. In Nederland rijden er tussen de 150.000 en 200.000 en daar komen er jaarlijks 35.000 bij. Uit cijfers van Consument en Veiligheid blijkt dat jaarlijks 470 senioren in het ziekenhuis worden behandeld na een ongeluk met hun scootmobiel. Van hen worden er 120 opgenomen. Tussen 2000 en 2005 is het aantal gewonden met 410 procent gestegen. In de meeste gevallen gaat het om eenzijdige ongelukken waarbij de scootmobiel omvalt.

Deze cijfers waren voor Nutraco aanleiding onderzoek te doen naar een veiliger systeem. “Ons was opgevallen dat er met scootmobielen meer ongelukken gebeuren dan met andere vervoersmiddelen. Dit is juist een kwetsbare groep van mensen die zonder bescherming of helm in de scootmobiel zitten en minder wendbaar of mobiel zijn om zichzelf op te kunnen vangen bij een val,” legt Sam Speijers van Nutraco uit.

ESA is uitvoerig getest en wordt momenteel actief gebruikt door een panel van 25 ouderen en gehandicapten met een scootmobiel. Ook oudenbond ANBO volgt de ontwikkeling met grote interesse. Door het installeren van ESA wordt een scootmobiel maar iets duurder. Speijers: “Het is relatief goedkoop als je bedenkt dat een scootmobiel 5000 tot 7000 euro kost. Bedenk bovendien wat het kost om mensen te vervoeren met een ambulance of in het ziekenhuis te behandelen, nog afgezien van alle lichamelijke schade. Dit systeem kan heel veel ongevallen voorkomen.”

Bron: Nutraco 10 november 2009

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *