De scootmobiel in het verkeer

Voor scootmobielen zijn in het RVV specifieke verkeersregels vastgesteld. In dit overzicht staan de belangrijkste bepalingen.

Op de rijbaan of op de stoep?
Scootmobielen mogen zowel op de rijbaan als op de stoep rijden. Op het fietspad of op de rijbaan bent u een bestuurder. Op de stoep bent u een voetganger.

Voorrangsregel
Rijdt u op de rijbaan (u bent bestuurder) en komt u van rechts dan moet een auto voorrang verlenen. Rijdt u op de stoep (u bent voetganger) dan heeft een auto voorrang.

Naast elkaar?
Op de rijbaan mag u als bestuurder niet naast een andere bestuurder rijden. Op de stoep mag u als voetganger wel naast een andere voetganger (ook een andere scootmobiel) rijden.

Scootmobiel verkeer

Kentekenbewijs
Scootmobielen hebben geen kentekenplicht, maar moeten wel een verzekeringsplaatje voeren. Een scootmobiel moet daarvoor een maximumsnelheid van minder dan 45 kilometer per uur hebben en niet breder dan 110 centimeter zijn.

Minimumleeftijd
De bestuurder van een scootmobiel hoeft niet aan een minimumleeftijd te voldoen. Kan de scootmobiel sneller dan tien kilometer per uur rijden dan dient de bestuurder zestien jaar of ouder te zijn.

Rijbewijs
De bestuurder van een scootmobiel heeft geen rijbewijs nodig

Rijles
Via de WVG kan u een verplichte scootmobielcursus worden aangeboden. Via de huisarts kunt u ook zelf een training aanvragen. Dit valt onder extramurale ergotherapie. Veelal worden scootmobieltrainingen gegeven in verpleeg- of zorgcentra.

25 thoughts on “De scootmobiel in het verkeer”

 1. Pingback: Overzicht nieuws over scootmobielen 8 juli · Scootmobielen

 2. Pingback: Nieuwe artikelen, tips en trucks · Scootmobielen.nl

 3. Pingback: Aankomende uitzending EénVandaag over scootmobiel · Scootmobielen.nl

 4. Pingback: Toename van 35.000 scootmobielen per jaar · Scootmobielen.nl

 5. Hoe kom ik er achter waar in de buurt van amstelveen de rijles voor scootmobielers gegeven wordt? en dan bedoel ik echt rijles. A.Roos

 6. Ik vind dat mensen die zich voortbewegen met de benen voetgangers.
  Dus daarom vind ik wanneer mensen zich met een scootmobiel voortbewegen ten
  allen tijden bestuurders,ook op een voetpad waar ik ze eigenlijk niet thuis hoor of met een max.
  snelheid van 5 km/uur.

 7. op veel scootmoiels zit geen rem licht
  is het nu is tijd .om daar na te kijken.
  net als bij een auto
  rem /achter uit licht/

 8. Is er een studieboek voor lessen scootmobiel.
  Ik heb nog geen scootmobiel,heb eer wel al in gezeten maar toen ik vroeg of er ook les gegeven werd kreeg ik een ontwijkend antwoord.
  Wel,heb ik op internet gelezen dat er een boek is geschreven maar is het ook te koop en waar.

 9. Hallo,

  Heb je voor een scootmobiel ook een rijbewijs nodig want we zijn bezig met aanvragen en anders moet ik eerst me rijbewijs halen ?

 10. De tekst bovenaan dit artikel klopt NIET. Iemand die in een invalidenvoertuig rijdt (ook scootmobiel) is ALTIJD een bestuurder. Op het voetpad of het trottoir GEDRAAG je je als en voetganger, maar wetstechnisch blijf je altijd een BESTUURDER.

 11. @Sjoerdt:
  Hartelijk dank voor je toevoeging.
  Het klopt ook dat je altijd een bestuurder bent.

  De intentie van het stuk is echter niet het ‘wetstechnisch’ juist formuleren van de hoedanigheid van de bestuurder.
  Het gaat er hier om in Jip & Janneke taal enkele basale uitgangspunten toegankelijk te maken.

  Willen scootmobielbestuurders verder de details induiken dank is het door jou genoemde boek een prima bron.

 12. Eigenlijk zou het wel beter zijn dat er voor een scootmobiel ook een soort rijbewijs komt.Of in ieder geval een verplichte verkeerstest.
  Sommige kunnen er echt niet mee op de openbare weg rijden een groot gevaar voor zichzelf en anderen.
  Wie controleert het of sommige oudere personen die nooit gefietst of auto gereden hebben deel nemen aan het verkeer?Zonder ook maar een verkeersregel te kennen?Vergis U niet dat zijn er vele op leeftijd..help hen.

 13. Hallo, ik ben voor een paar dagen terug aangehouden op de scootmobiel van mijn oma, ze had hem laten staan bij kennissen een straat verder, en heb ik de scootmobiel opgehaald.
  onderweg kwam ik een politie tegen die mij heeft aangehouden, hij vroeg of ik ook een rijbewijs of brommercertificaat heb, ik zeg nèè.
  toen noteerde hij gegevens en zei dat ik hier een bekeuring voor kreeg.

  Mijn vraag is, is er een rijbewijs of een brommercertificaat nodig voor het rijden op een scootmobiel?

  groeten van rick

  P.s. mail me anders even a.u.b. (rick_aartsma91@hotmail.com)

 14. Hallo Rick,om een scootmobiel te besturen of er in te rijden hoef je GEEN rijbewijs of bromfietscertificaat te hebben mits je 16 jaar of ouder bent.
  Ook voor de politie is het tegenwoordig erg lastig om al deze (nieuwe) regels uit hun hoofd te leren.
  Krijg je een proces verbaal (bekeuring) thuis gestuurd betaal deze dan eerst en ga dan in hoger beroep.
  Ik denk echter dat de bewuste agent op het buro heeft uitgezocht dat hij zelf fout zat.
  Houd ons via deze site op de hoogte dan kunnen wij hier weer lering uit trekken,
  groetjes van Robert.

 15. 2 dagen geleden werd ik in amsterdam,rembrandtpl, door twee politieagenten verboden met sc.mob. tussen de tramrails te rijden, moest op de stoep. vandaag reed ik vanaf de reguliersbreestraat over hetzelfde plein rechts op de stoep. levensgevaar-lijk vanwege de smalte en de vele blokken. einde was onmogelijk door hek. keren en weer gevaarlijk terug. zou die agenten wel eens willen zien dit kunststuk uit te halen. HADDEM ZIJ GELIJK? svp reactie via Mail aan rob. 10-12-09

 16. Pingback: Nieuwe artikelen, tips en trucks – Scootmobielen.nl

 17. hallo ls,

  is er ook een boekje over de verkeersregels voor scootmobielen?
  ik heb altijd alleen auto gereden.
  groeten en bij voorbaat mijn dank, an.

 18. is het verplicht als scootmobiel gebruiker altijd op het fietspad te rijden ook wanneer dit zeer slecht is, of mag ik dan ook gebruik maken van de lokale weg ernaast gelegen

 19. Sinds deze maand geeft de Scootmobielclub Veenendaal verkeers- en rijvaardigheidslessen aan alle scootmobielrijders. Ze zijn eerst begonnen met de eigen leden maar ook niet-leden kunnen zich hiervoor opgeven. Na afloop krijgt iedereen een certificaat. De club heeft de beschikking over een eigen oefenbaan. Tevens kan iedereen deelnemen aan de toertochten die in de maanden april tot oktober worden gehouden. De tochten worden begeleid door erkende verkeersregelaar en ook een EHBO’er. De onkostenbijdrage voor niet-leden bedraagt 5 Euro, niet teveel voor de gezelligheid en je veiligheid denk ik.

  Ook kunnen hier mensen veilig een keer op de eigen scootmobiel van de club oefenen voordat zij zelf een scootmobiel aanvragen. Zo wordt misschien voorkomen dat deze later in de schuur blijft staan omdat ze achteraf toch niet “op dat ding” durven te rijden. Een afspraak is hiervoor voldoende. Adres en telefoonnummer via de website http://www.scootmobielclub.veenendaalnet.nl onder de button “bestuur” of via het contactformulier.

 20. Scootmobilisten die zich op het voetpad, trottoir, de stoep, in voetgangersgebied bevinden zijn op dat moment gelijk aan voetgangers en mogen niet sneller dat 6km/u rijden mits de situatie het toelaat. Anders maximaal 3 km/u. U bent dan geen bestuurder volgens de wet. Bestuurder ben je wanneer je met een scootmobiel op het (brom)fietspad, of op de weg rijdt. De scootmobiel is geen motorvoertuig en mag niet op de auto- of snelweg rijden.
  1 oktober komt een nieuw scootmobiel cursusboek uit met daarin stof tot zelfstudie. Wilt u weten hoe of wat? stuur een e-mail naar info@vanrens-loontjens.com en u ontvangt geheel vrijblijvende informatie.
  Ook voor vragen of anders.

 21. Jan Jaap Willemsen

  Als je met een gehandicaptenvoertuig (rolstoel,scootmobiel) rijdt op een plaats die bestemd is voor voetgangers (voetpad, trottoir, zebrapad), ben je volgens de wet op dat moment voetganger. Maak je gebruik van de rijbaan, fietspad, fiets/bromfietspad ben je volgens de wet een bestuurder. Dan doe je mee met de regels voor bestuurders. Dus ook de voorrangsregels!

 22. Jan Jaap Willemsen

  ps.
  Iemand in een gehandicaptenvoertuig mag in principe overal rijden, behalve autoweg en autosnelweg. Hij/zij moet zelf bepalen welke plek op de weg het veiligst is. Dus: trottoir mag, maar ook fietsstrook of rijbaan. Veiligheid gaat boven alles, dus gezond verstand gebruiken.

 23. Dag allemaal, binnenkort komt er een zelfstudie boek uit voor scootmobilsten. Het boek is geschreven vanuit de praktijk, als voetganger en of als bestuurder. De belangrijke verkeersborden en regels komen ook aan bod. Tips over rijden met een scootmobiel en oefeningen waar u zelf mee aan de slag kunt.
  Wilt u eenmalig bericht ontvangen wanneer het boek uitkomt? Stuur mij dan een e-mail met vermelding; scootmobiel lesboek. U ontvangt dan van een bericht over de eenmalige geheel vrijblijvende mailing.
  stuur een e-mail naar info@josvanrens.com

 24. hallo
  ik heb een vraag ik rij pas in een 4 wielscoot maar ik vind de stoepen die schuin af lopen eng ben bang dat ik om val is dat zo of kan dat echt niet ik hoor van jullie gr Wil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *