7 Dingen die je moet weten over een Scootmobiel.

scotmobiel afbeelding

1. Er zijn 4 verschillende soorten scootmobielen.

  • Vaste Scootmobiel: Een vaste scootmobiel is robuust en ligt dichter op de grond. Dit maakt de scootmobiel stabiel en comfortabel, hierdoor is het mogelijk om meerdere en langere kilometers te maken.
  • Vouwbare Scootmobiel: Een vouwbare scootmobiel is licht en klein, dit maakt de scootmobiel zeer wendbaar en makkelijk mee te nemen.
  • Scootmobiel met 3 of 4 wielen: Een scootmobiel van 3 wielen is lichter van formaat, meer beenruimte, dit maakt je extra wendbaar. Een Scootmobiel met 3 wielen is over het algemeen goedkoper. Een scootmobiel met 4 wielen is stabieler dan de 3-wielen variant, daarnaast is er minder beenruimte en is de scootmobiel vaak duurder.
  • Scootmobielen met 5 wielen: Deze scootmobiel variant is lastiger te demonteren, daarentegen heeft het wel een aantal belangrijke voordelen. De 5-wielen variant heeft een sterkere accu, wat ervoor zorgt dat het een grote actieradius heeft. De werkligging is erg stabiel en door de 5 wielen ook erg geschikt voor ongelijke ondergronden.

2. Zelf onderhouden of een servicepakket?

Een scootmobiel is zelf goed te onderhouden, er zijn een aantal onderdelen die onderhoud nodig hebben. Naast het zelf onderhouden van de scootmobiel is het mogelijk om een servicepakket aan te schaffen bij de leverancier. Zelf de scootmobiel onderhouden, denk dan goed na over de volgende stappen:

  • Plaats de scootmobiel altijd op een droge plek. Denk hierbij aan uw huis, de schuur of onder een overkapping. Dit voorkomt onderandere dat de scootmobiel gaat roesten.
  • Controleer uw bandenspanning. Bij een lage bandenspanning gaat de accu sneller leeg, dit verlaagd de actieradius van uw scootmobiel.
  • Onderhoud de lagers, voorzie deze regelmatig van smeervet of olie.
  • Verzorg de accu door deze op de juiste wijze op te laden. Hierdoor wordt de accu niet lui en verliest het niet zijn kracht. De juiste wijze is per scootmobiel anders, raadpleeg hiervoor de handleiding.

3. Hoe werkt een scootmobiel?

Een scootmobiel wordt aangedreven door een accu en kan op verschillende manieren bestuurt worden. Er zijn twee varianten mogelijk, gas geven met een voetpedaal of een hendel te besturen met de hand. Daarnaast zit er op elke scootmobiel een dashboard waarbij onder andere de verlichting te besturen zijn.


4. Hoe vervoer je een scootmobiel?

Dit is afhankelijk van het type scootmobiel dat je in bezit hebt. Een vouwbare scootmobiel is op te vouwen tot een compact pakket wat makkelijk te vervoeren is in de kofferbak van een auto. Denk hierbij aan de afmetingen van een rolkoffer. Een scootmobiel met 3 tot 5 wielen zijn dermate robuust, dat deze lastiger te demonteren zijn. Een vouwbare scootmobiel is binnen een aantal minuten te monteren en demonteren. Een 3 tot 5 wielen scootmobiel is te demonteren, dit duurt langer en is lastiger om in elkaar te zetten.


5. Wat zijn de prijzen van een scootmobiel?

De prijzen van een scootmobiel verschillen per model, per merk en per leverancier. Daarnaast zijn er flink wat accessoires mogelijk. Hieronder vind je de prijsranges van de verschillende types scootmobielen, denk hierbij aan de basis prijs tot een scootmobiel incl. accessoires.


6. Veel voorkomende problemen.

Veel voorkomende problemen van scootmobielen hebben vaak een makkelijke oorzaak. Denk hierbij aan het loszitten van bedrading waardoor de scootmobiel niet start of niet meer reageert, of het loszitten van scroefjes of vuil in de scootmobiel waardoor een apart geluid ontstaat. Hierbij is het handig om de scootmobiel na te laten kijken door een leverancier. De leverancier kan een onderhoudsbeurt uitvoeren zodat de scootmobiel weer naar behoren functioneert.


De accu is een belangrijk onderdeel van de scootmobiel. Mocht de scootmobiel een langere periode niet gebruikt worden, dan is het van belang om de scootmobiel regelmatig aan de oplader te doen. Bij het opladen van de accu is het belangrijk dat deze niet veel langer aan de oplader ligt dan nodig, wat betekent dat als de accu volledig opgeladen is, dat deze niet meer aan de oplader hoeft te liggen.


7. Waar kun je scootmobielen vergelijken?

Welke leveranciers zijn er, wat zijn de voordelen van een regionale leverancier, en welke producten bieden zij aan? Vooraf is het belangrijk om de verschillende opties te vergelijken, maar waar begin je?
Er zijn verschillende vergelijkingsplatformen die alles voor u op een rij hebben gezet. Zij zijn gespecialiseerd in het vinden van regionale leveranciers, die een verschillend aanbod hebben. Hierdoor kunt u op één plaats verschillende aanbiedingen vergelijken.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *